Bevrijd jezelf door vergeving

Gepubliceerd op 2 maart 2021 om 14:35

Ieder mens heeft wel eens ervaren hoe het voelt om iemand pijn te doen en hoe het voelt als iemand jou pijn doet. Van emotionele tot zelfs fysieke pijn. De gedachten en gevoelens die hiermee gepaard gaan, kunnen een leven lang voor obstakels zorgen in de spirituele groei. Zeker wanneer de pijn heel diep zit en er niet over gesproken wordt. Dan stapelt alles op van binnen en blokkeert het. Dit geeft stress in lichaam en geest, waardoor we zelfs ziek kunnen worden. Daarom is het belangrijk om jezelf te bevrijden van deze spanningen.

Foto: Susan Yin on Unsplash

Een permanente oplossing

Wanneer iemand je veel pijn gedaan heeft, blijf je achter met gevoelens van verdriet, onrecht, angst, boosheid, wrok, frustratie. Heel begrijpelijk. We zijn dan ook geneigd al deze gevoelens op de ander te willen overbrengen, om maar duidelijk te maken hoeveel pijn ze ons hebben gedaan. Soms is het mogelijk om “de dader” rechtstreeks te zeggen wat je er van denkt, maar vaker gebeurt het dat we er zelf mee blijven zitten.  Als de emoties onverwerkt blijven, maar we blijven wel onze aandacht er op richten, dan zullen deze emoties alleen maar groeien.

Hetgeen ons een permanente oplossing kan bieden om deze emoties te verwerken is vergeving. Meteen ook hetgeen waar je in eerste instantie misschien meer pijn door voelt, als je nog in het proces zit van veroordelen en genoegdoening zoeken. Maar wanneer je er nuchter naar kijkt, is vergeving de enige manier om de emotie volledig uit je systeem te wissen. Als we boos zijn vergeten we vaak, dat deze boosheid alleen in onszelf zit. Degene waar je boos op bent heeft geen last van jouw boosheid, maar jij wel. Door de ander te vergeven, verlos je jezelf van je eigen pijn.

Hetzelfde geldt voor schuldgevoelens die je hebt. Het is onnodig om eindeloos vast te blijven zitten in een situatie waar je nu niets meer aan kunt doen. Het is voldoende te weten dat je een volgende keer de situatie anders aan gaat pakken. Je hebt er van geleerd. De enige reden waarom je überhaupt in deze situatie gekomen bent, is om er van te leren. In die zin is er geen goed of fout, het hele leven is één groot oefenterrein, een speelplaats voor jong en oud! Daarom zouden we elkaar en onszelf wat meer speelruimte mogen geven.

Dader en slachtoffer

Wat we vaak denken bij vergeving, is dat de ander dan geen “straf” heeft gekregen, er zomaar mee weg komt, terwijl jij nog zoveel pijn hebt. Bedenk je dan dat die ander in het leven ook zeker de nodige dingen mee zal maken. Is het belangrijk om zelf te zien of horen dat die ander ook lijdt, of is het voldoende te weten dat het leven nu eenmaal zo werkt. Is dit vertrouwen er, dan kun je het rustig over laten aan het leven en is er geen reden meer om je er druk over te maken. Zolang je nog bezig bent met een soort “vergelding”, ben je nog slachtoffer van de situatie.

Door jezelf het slachtoffer te blijven voelen, kun je ook geen verantwoordelijkheid voor je eigen leven nemen, je wordt geleefd. Pas wanneer je in gaat zien dat je zelf je leven creëert door eigen keuzes te maken, kun je de leiding nemen over je leven en ben je geen slachtoffer meer. Weet dat alles met een reden gebeurt, om de nodige ervaring op te doen. Om er sterker van te worden, meer assertief of juist meer begripvol of geduldig. Van iedere ervaring kun je iets leren en heeft je uiteindelijk gevormd tot wie je nu bent.

De andere kant van de medaille

Als je inziet dat we allemaal één zijn kun je het leven wat minder persoonlijk nemen. Dan zou je bepaalde situaties als een medaille kunnen zien. De ene keer doe je een ervaring op aan deze zijde, een volgende keer beleef je de andere kant van de medaille. Aan welke kant je ook staat, zowel het slachtoffer alsook de dader heeft die kant van de situatie, de medaille, nodig om exact die ervaring op te kunnen doen. Als je beseft dat we onszelf en elkaar zo slechts laten ervaren en groeien, ben je zélfs in staat jezelf en elkaar te kunnen bedanken voor de opgedane ervaring. Hoe mooi is dat!

 

Dit artikel is ook te lezen bij LNN media, www.lnnmedia.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.