Hoe om te gaan met isolement tijdens de Lockdown

Gepubliceerd op 13 februari 2021 om 13:59

Door de Lockdown en alle  daarbij horende regels, raken we allemaal in een soort isolement. Onze wereld lijkt steeds kleiner te worden. Het is wel goed om af en toe eens alleen te zijn met je gedachten, maar wanneer dit voortdurend is kan het een probleem vormen! Je gedachten draaien op volle toeren en in deze tijd zijn onze gedachten toch meer somber en negatief. Om niet depressief te worden hiervan is het nodig om je denken zo helder en ook zo positief mogelijk te houden.

Foto: PicsbyFran via Pixabay

Lockdown veroorzaakt chaos in ons hoofd

Wij zijn geneigd de hele dag door te denken en ons druk te maken om van alles en nog wat. Onze gedachten lopen als een constante, eindeloze stroom door ons hoofd. We staan er minder bij stil wát we nu eigenlijk denken en of dit wel nodig is. Ook al lijkt het soms anders, we hebben er zelf de controle over. We bepalen zelf of onze gedachten eindeloos doorgaan en we bepalen zelf of onze gedachten vooral negatief of positief zijn.

Ga eens voor jezelf na waar je gedurende de dag aan denkt. Komen er veel negatieve gedachten binnen? Hebben deze betrekking tot het heden, het verleden of de toekomst? Hebben ze te maken met jezelf of met anderen? Kun je er op dit moment iets aan doen? Ben jij überhaupt degene die er iets aan kan doen? Als je op deze manier je gedachten bekijkt, zie je dat er een heleboel gedachten opkomen waar jij nu niets aan kunt doen. Dan heeft het jezelf zorgen maken ook geen zin!

Want er is alleen maar NU, het verleden is geweest en de toekomst is er nog niet. Alles is constant in verandering en toekomstige problemen kunnen nog ten goede veranderen. Alle zaken die anderen in je omgeving betrekken of zelfs de hele wereld, kun jij verre van in je eentje oplossen. Erover blijven piekeren levert jezelf alleen maar stress op. Alle onzekerheden waar je jezelf druk om kunt maken, zijn letterlijk nog onzeker, het kan nog veranderen.

Houd jezelf bezig

Daarnaast is het goed jezelf zo veel mogelijk bezig te houden en jezelf daarbij ook af en toe eens uit te dagen. Ons lichaam moet bezig blijven, maar ook onze geest! Kies iets uit wat je graag doet en stel  voor jezelf daarbij een uitdaging vast. Wanneer je bijvoorbeeld graag leest, kun je jezelf uitdagen om een bepaald aantal boeken te lezen, binnen een bepaalde tijd. Of een aantal sudoku’s oplossen, als je meer van het puzzelen bent. Er is op ieder vlak wel een uitdaging te bedenken.

En zelfs wanneer je geen hobby’s hebt of ze op dit moment niet kunt beoefenen, zijn er dingen te verzinnen die je op een leuke manier bezig kunnen houden. Denk bijvoorbeeld aan het maken van een “vision board”, een bord waarop je allerlei dingen plakt die je na de Lockdown wilt gaan doen, of dingen die je wilt bereiken. Of je maakt iedere keer een bord met plaatjes en dergelijke, van hoe je jezelf voelt op dat moment. Zo kun je ook je gemoedstoestand goed in de gaten houden.

Een andere manier om helder te blijven en jezelf even los te maken van alle chaos in de wereld, is om af en toe eens rustig te gaan zitten of liggen en jezelf voor te stellen hoe je na de Lockdown weer echt van het leven gaat genieten, waar ga je naar toe, wie wil je weer zien en knuffelen. Het gaat hierbij vooral om het gevoel wat dit je geeft en minder of je het echt voor je ziet. Belangrijk is dat je iedere dag een aantal geluksmomenten hebt. Ook al moet je ze op dit moment zelf verzinnen!

Dat is dan weer een mooie uitdaging: hoe maak ik mezelf nu gelukkig of tenminste vrolijk! Dit is het meest belangrijk, sowieso in het leven. Onze gedachten zijn de bron van onze emoties. Zeker in tijden als deze, er komt al zoveel angst en ellende onze kant op door de televisie en andere media. Juist nu is het van belang positief te blijven en toch zo veel mogelijk van alle kleine dingen in het leven te kunnen genieten. Want ook al regent het en is het bewolkt, daarachter schijnt altijd de zon!

 

Dit blog is tevens te lezen op www.zensitivity.nl


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.